Henk Tas
 
The Drifter the Dreamer

 

 

"Ik kan alleen naar voren, door achterom te kijken", zegt Henk Tas (1949), beeldend kunstenaar/fotograaf, popmuziek-idolaat en tevens curator van de tentoonstelling 'the Drifter the Dreamer', die plaatsvindt in deWatertoren van het Buro Beeldende Kunst in Vlissingen. De expositie bestaat uit uniek fotomateriaal van bekende (pop)iconen uit de jaren '60, '70 en '80. Veel nooit eerder vertoonde foto's van bijvoorbeeld Elvis Presley en de Beatles, beroemde portretten van Isaak Hayes en Howlin' Wolf èn werken van bevriende kunstenaars, die hun fascinatie voor de popcultuur met Tas delen.

Het centrale thema van 'the Drifter the Dreamer' is de keerzijde van de glitter & glamour, waar iedere artiest mee te maken krijgt. Met de meer dan 100 foto's die Tas verzamelde voor deze expositie, schetst hij een prachtig beeld van deze schaduwzijde van het artiesten-bestaan. Met veel zorg en gevoel voor kwaliteit selecteerde Tas foto's die de bezoeker een beeld geven van deze fascinerende wereld, die voor velen verborgen blijft. Met 'The Drifter the Dreamer' laat hij naast vele beroemde fotografen, ook een aantal popfotografen zien, die nooit de aandacht kregen die ze in zijn ogen verdienen.

Publiekstrekker is de unieke foto van een naakte Marilyn Monroe, gemaakt door Leif-Erik Nygards, de assistent van haar vaste fotograaf Bert Stern. Een afdruk van dezelfde zeldzame foto hangt boven het bed van Playboy's Hugh Hefner. Van de Amerikaanse fotograaf Joel Brodsky, die jarenlang The Doors fotografeerde, worden er foto's geëxposeerd van Van Morrison en Isaak Hayes.
Brodsky's portret van blues-gigant Howlin' Wolf staat op de cover van de uitnodiging. Rolling Stones fotograaf Gered Mankowitz leverde beelden aan van Brian Jones, Jimi Hendrix en Marianne Faithfull. De Amerikaanse fotograaf Daniel Kramer maakte de voor het grote publiek onbekende foto's van Johnny Cash en Bob Dylan.
Robert Whitaker is aanwezig op de tentoonstelling met ongepubliceerde foto's van de Beatles. Paparazzi fotograaf Ron Galella, die zijn levenlang Jackie Kennedy en Marlon Brando achtervolgde, draagt bij met bijzondere foto's van Truman Capote, Frank Sinatra, Sophia Loren en unieke beelden van Elvis backstage bij Madison Square Garden.
Zo zijn er nog vele onbekende en bekende fotografen, waaronder ook de Nederlandse topfotografen Paul Huf en Anton Corbijn en een serie uit het Bob van Dam archief. Uit Oost Europa zijn slechts 2 fotografen te zien: De Oostenrijkse fotograaf Manfred Willman en de Duitser Ron Lebeck. Tas : "Logisch, want voor popmuziek kijk je naar het Westen en niet naar het Oosten."

Henk Tas exposeert tevens een aantal van zijn eigen werken, geënceneerde foto's die zowel humoristisch als melancholisch zijn. Daarnaast zijn er de Elvis persiflages van de Tilburg Cowboys, schilderijen van John van 't Slot en Ad Schouten te zien. Muziek is bij beiden het leitmotif in het werk.
Martijn te Winkel schilderde zeer realistisch de platenhoezen van alle artiesten waar Tas een hekel aan heeft.